Kreatinin

Kreatinin çocuk ve yetişkin olmaksızın herkesin vücudunda bulunan bir değerdir. Kreatinin vücutta doğal olarak üretilen ve çok az miktarda besinlerde bulunan bir amino asittir. Kreatinin karaciğerde üretilir, kaslarda bulunur ve vücutta enerji için kullanılır. Aslında kreatinin, kandaki normal kas fonksiyonunun yan ürünü olan kimyasal atık bir üründür. Bu atık kasların normal olarak aşınması ve yıpranmasından kaynaklanır. Kreatinin böbreklerden süzülerek idrar yoluyla atılır. Kas çokluğu kreatinin değeri üzerinde etkilidir. Hareket seviyesi, ilaçlar ve vücut yapısı da kandaki kreatinin değerini belirlemede rol oynar.Kreatinin yüksekliği ve kreatinin düşüklüğü kolaylıkla öğrenilebilir. Kreatinin değeri hem kanda hem de idrarda test edilebilir. Böylece böbrek fonksiyonları ve böbreklerin durumu bu testle değerlendirilebilir.

Kreatinin Testi Nedir?

Kreatinin testi, kandaki kreatinin seviyelerini ölçen bir tıbbi testtir. Kreatinin, kaslarda normal metabolizma sürecinin bir sonucu olarak üretilen bir atık üründür. Bu test, böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesinde kullanılır çünkü kreatinin genellikle böbrekler tarafından sürekli olarak idrarla atılır. Yüksek kreatinin seviyeleri, böbrek hasarı veya yetmezliği gibi durumları işaret edebilir. Bu test, böbrek sağlığını izlemek, tedaviye yanıtı değerlendirmek veya böbrek fonksiyonlarını değerlendirmek için kullanılır.

Kreatinin Testi Hangi Durumlarda İstenilir?

1. Böbrek Fonksiyonlarının Değerlendirilmesi:

Böbrek sağlığını izlemek ve böbrek fonksiyonlarını değerlendirmek için.

2. Böbrek Hasarı veya Yetmezliği Şüphesi:

Yüksek kreatinin seviyeleri böbrek hasarı veya yetmezliği belirtisi olabilir.

3. Tedavi Yanıtının Değerlendirilmesi:

Tedavinin etkinliğini kontrol etmek için.

4. İlaçların Böbreklere Etkisi:

Bazı ilaçların böbrek fonksiyonları üzerindeki etkilerini değerlendirmek için.

Kreatinin Yüksekliği Nedir?

Kan hacminde azalma, uzun süreli susuz kalma, tansiyon düşüklüğü ve çok ağır geçirilen enfeksiyonlarda görülebilmektedir. Ayrıca, mesane taşları, mesane kitlesi, üretra taşları da kreatinini yükseltebilir. Bunun dışında kullanılan ilaçlar da kreatinin seviyesini artırabilmektedir. Kreatinin yüksekliği, kreatin seviyesinin normalden daha yüksek olması olarak ifade edilir. Kreatinin, kasların normal işlevi sırasında oluşan ve böbrek yoluyla atılan atık maddesidir. İşlev bozulduğundan ve hasar gördüğünden kreatinin yüksekliği yaşanmaktadır. Kreatinin yüksekliği oluşması ile birlikte mide bulantısı, kusma meydana gelebilir.

 Bunlarında yanında şu belirtiler de görülür:

Sık idrara çıkma, idrar ağrı ve kan görülmesi, tansiyonun yükselmesi, yorgunluk, göğüste ağrı, kaslarda kramp oluşumu, ciltte kuruluk, nefes alıp vermede güçlük, vücutta ödem oluşması, ellerde ve ayaklarda şişlik ve su toplaması.

Kreatinin Düşüklüğü Nedir?

Kreatinin düşüklüğü, kandaki kreatin miktarının normal değerlerin altında olduğunu gösterir ve vücutta kreatin üretimini etkileyen kas distrofisi gibi bir hastalığı ya da yaşlanma kaynaklı kas kütlesinde azalma olduğu anlamına gelir. Kreatinin düşüklüğü belirtileri, kandaki kreatinin seviyesinin normal değerlerin altında olduğu, yetersiz protein alımından kaynaklı olarak besin yetersizliği gibi sorunlarda dolayı ortaya çıkar. Kilo kaybı, halsizlik, baş dönmesi, yorgunluk kreatinin düşüklüğü belirtileri arasında yer alır.