Gama-Glutamil Transpeptidaz (GGT) nedir?

Karaciğer enzimi olarak bilinen gama-glutamil transferaz (GGT), karaciğerde oluşabilecek hastalıkların ortaya çıkarılmasında kullanılır. Özellikle enzim testlerinde anormal sonuçları ortaya çıkarmak için kandaki GGT oranı incelenir. GGT testi sayesinde safra kanalları, kemikler ve karaciğerdeki sorunlar belirlenir.

GGT testi, GGT organlarda bulunan bir enzimdir ve olması gereken birim değerlerde olup olmadığını anlamak için istenmektedir.

Enzimler protein yapıda, eriyebilen, hücre bazında yaşanan her türlü tepkimenin hızını düzenleyen organik maddelerdir. Vücutta katalizör görevi görür ve sadece canlılar üzerinde sentezlenebilir. Bu etkin görevi ile GGT enziminin organ dokusu üzerinde yeterli düzeyde olması beklenir.

Gereğinden az ya da fazla olması hastalık gelişimine neden olur. Kimyasal reaksiyonlar ve sentezleme görevlerinin yanında taşıyıcı görevde üstlenen enzimler arasında GGT enzimi taşıma molekülü olarak çalışır ve moleküllerin hareketlerinde ki işlevselliğe katkı sağlar.

GGT (Gama Glutamil Transferaz)

Yüksekliği Nedir?

Kan testleri, sağlık taramalarında en sık başvurulan teşhis yöntemleri arasındadır. Gerek hastalık semptomları gözlenen kişilere yapılan araştırmalarda gerekse rutin sağlık kontrollerinde kan testlerine mutlaka yer verilir. Herhangi bir nedenle bir dizi kan testi yaptırdıysanız sonuç listenizde yer aldığını görebileceğiniz değerlerden bir tanesi de “GGT” adlı parametredir. Özellikle karaciğer fonksiyon testlerinin uygulandığı kan tahlillerinde “Gama Glutamil Transferaz” veya kısa adıyla “GGT” adlı enzim de sıklıkla araştırılır. Yoğunlukla karaciğerle ilişkili olsa da safra kesesi ve pankreas organlarına ilişkin sağlık sorunlarında da seviyesinde artış GGT görülebilir. Normal şartlarda sağlıklı bireylerin kanında çok düşük miktarda yer alması beklenen GGT enziminin kandaki yüksekliği, mutlaka araştırılması gereken bir durumdur.

Gama glutamil transferaz yüksekliği için en yaygın nedenler ise şu şekilde sıralanabilir:

Akut veya kronik karaciğer iltihabı (hepatit)

Alkol kullanımı

Karaciğer sirozu

Karaciğer kistleri ve kanserleri

Karaciğer yağlanması (hepatosteatoz)

Safra kesesi taşları veya safra kanallarındaki tıkanıklıklar

Akut veya kronik pankreas iltihabı (pankreatit)

Diyabet (şeker) hastalığı

Konjestif kalp yetmezliği

Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri (özellikle varfarin, fenobarbital ve fenitoin gibi ilaç grupları)

Gama Glutamil Transferaz (GGT)Düşüklüğü?

Yapılan test sonucunda, çıkan değerler taban referans değerin altında çıkması GGT düşüklüğü olarak kabul edilir. Gama glutamil transferaz düşüklüğü, sağlık probleminin olmadığını belirten bir durum olarak tanımlanabilir. Kahve tüketimi yanında, tiroid yetmezliği, doğum kontrol hapı, yüksek trigliserid, magnezyum düşüklüğü ve hipotalamik bozukluk gama glutamil transferaz düşüklüğü sebepleri arasında yer alır.